Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Tasjkent   09 okt 2005 F: Amanmuradova (257) 6-0 4-6 6-3 

Robèrt Misset, de Volkskrant, 9 oktober 2005

Primeur Krajicek in Oezbekistan

In alles volgt tennisster Michaëlla Krajicek het spoor van halfbroer Richard. Door op 16-jarige leeftijd haar eerste WTA-titel te veroveren, heeft ‘Misa’ de Wimbledon-kampioen van 1996 zelfs overtroffen. Richard was 19 jaar, toen hij in 1991 in Hong Kong voor het eerst een proftoernooi won.

De ‘kleine Kraai' realiseerde haar primeur in Tasjkent, waar ze gisteren in de finale de ongeplaatste Oezbeekse Akgoel Amanmoe-radova in drie sets (6-0, 4-6, 6-3) versloeg. Hoewel de wereldtop zich afgelopen week verzamelde in Filderstadt (winst Davenport) en de subtoppers Tokio (eindzege Vaidisova) aandeden, markeert de titel in Tasjkent de definitieve doorbraak van Krajicek.

Het was pas het tweede toernooi na haar knieoperatie in juni. Ook dat heeft ze niet van een vreemde. Na een pauze van vijf maanden vanwege een knieblessure schreef Richard Krajicek in 1993 het graveltoernooi van Barcelona op zijn naam. De revalidatie van Michaëlla Krajicek werd begeleid door atletiektrainer Frans Thuijs, die in augustus door Richard aan het ‘Team Krajicek’ werd toegevoegd.

Tennissen kan Misa als de beste, met haar slagenrepertoire moet ze zeker in de toptwintig kunnen komen, voorspelde Jan Siemerink. De oud-prof noemde het vrouwelijke lid van de tennisfamilie Krajicek vanwege haar lichaamsbouw ‘een type Lindsay Davenport’.

Ook de drievoudige Grand Slamkampioene blinkt niet uit door haar beweeglijkheid. ‘Maar net als bij Davenport komen de ballen bij Krajicek hard en zuiver van haar racket’, meent Siemerink.

Haar repertoire sluit keurig aan bij het moderne powertennis. Broer Richard was echter ontevreden over de lichamelijke gesteldheid van Misa en besloot een specialist aan te stellen. Ruim twee maanden moest Michaëlla Krajicek revalideren, nadat ze tijdens het toernooi in Rosmalen een knieblessure had opgelopen. Daarna begon voor Thujs het echte werk.

Binnen een maand ‘is haar conditie sterk verbeterd en heeft ze meer kracht gekregen’, vertelde Thuijs. Bij haar rentree op het sterk bezette toernooi in Luxemburg won Krajicek drie partijen in de kwalificaties, maar sneuvelde ze in de eerste ronde. In Tasjkent betaalde de fysieke arbeid zich meteen uit.

Thuijs: ‘Michaëlla vindt het geen feest om aan haar lichaam te werken. Maar ik zeg altijd: wie mooi wil zijn, moet pijn lijden.’ In november volgt nog een trainingsstage in Praag, waarna vader Petr Krajicek de samenwerking tussen Thuijs en zijn dochter evalueert.

In Tasjkent bejubelde Krajicek een zwaarbevochten zege in de finale, nadat ze in de halve eindstrijd nog eenvoudig had afgerekend met de als eerste geplaatste Russin Bitsjkova. ‘Ik ben zielsgelukkig’, zei Misa. ‘Ik had nooit verwacht dat ik zo snel na mijn operatie een toernooi zou winnen.’

Broer Richard: ‘Misa heeft meteen haar eerste finale gewonnen, dat is nu geen thema meer. Ik deed hetzelfde in 1991 en ik weet nog hoe bevrijdend dat was. ’

Glimlachend zei Richard Krajicek dat zijn vader onmiddellijk een kanttekening plaatste bij de triomf van Misa. ‘Hij zei dat het maar een klein toernooitje was. Misa zal inderdaad niet terugkeren naar Oezbekistan als ze eenmaal in de toptwintig staat. Maar het is knap dat ze deze barrière al zo snel genomen heeft.’

Aanverwante artikelen:
Krajicek door naar halve finale  7 oktober 2005
Michaëlla Krajicek naar finale Tasjkent  8 oktober 2005
First-time finalists in Tasjkent   8 oktober 2005
Primeur Krajicek  8 oktober 2005
Michaëlla Krajicek toernooiwinnares Tasjkent  9 oktober 2005
Krajicek wins Tasjkent, first tour singles title  9 oktober 2005
Primeur Krajicek in Oezbekistan  9 oktober 2005
Krajicek maakt einde aan titelloze periode  9 oktober 2005
Krajicek pakt vlak na rentree eerste titel op hoogste niveau  9 oktober 2005
Feestje uitgesteld   9 oktober 2005