Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   23 mei 2005 R128: Hantuchova (22) 3-6 1-6 

De Telegraaf, 23 mei 2005

Ten onder aan zenuwen

Debuut Mischa Krajicek danig verstoord door koele Daniela Hantuchova

Zondagavond trok MichaŽlla Krajicek op haar hotelkamer bij herhaling haar wedstrijdkleding aan en uit. Ze was toen al bezig met haar debuut op Roland Garros, het gravelgrandslam aan de Boulevard d'Auteuil in Parijs. De 16-jarige hoop in bange tennisdagen keek reikhalzend uit naar de confrontatie in het hoofdtoernooi, nadat ze in de kwalificatie drie partijen op rij had gewonnen. Maar de wedstrijd tegen de langbenige Daniela Hantuchova liep uit op een ontluistering. Mischa Krajicek wist zegge en schrijve vier games te winnen (3-6, 1-6), hoewel die uitslag wel als geflatteerd mag worden omschreven.

Maar goed, de cijfers liegen niet en maakten ook meteen duidelijk dat de halfzus van Wimbledon-kampioen Richard nog veel moet leren. Daniela Hantuchova benadrukte na afloop nog eens dat zij zich had ingesteld op een zware wedstrijd. Vooral ook omdat zij van mening is dat Mischa Krajicek een rijzende ster aan het firmament is. Een keer eerder stonden zij tegenover elkaar, begin dit jaar op het hardcourt in Perth, en toen wist Hantuchova slechts met de grootste moeite in drie sets te winnen. Nu was van een echt duel nauwelijks sprake.

Mischa Krajicek kreeg geen vat op de service van haar opponente en werd bij voortduring verschalkt door lepe dropshots van divine Daniela, die na een dramatische periode in haar carriŤre op 22-jarige leeftijd langzaam op de weg terug is. Want niet mag worden vergeten dat de Slowaakse schone, een gewild object voor de foto- en tv-camera's, al eens op de vijfde plaats van de wereldranglijst prijkte, en dat is pas twee jaar geleden. Daarna zakte ze (mede door anorexia) ver weg, maar die problemen lijkt Daniela Hantuchova inmiddels achter zich te hebben gelaten.

Toch was het bij tijd en wijle onthutsend te zien dat Mischa Krajicek op de winderige baan 7 van Roland Garros zo weinig tegen de Slowaakse had in te brengen. In de beginfase stond ze stijf van de zenuwen. Op het moment dat ze meer ontspanning in de slagen kon brengen, ging de debutante forceren. "Het is vreselijk jammer. Ik was op van de zenuwen, terwijl ik niets te verliezen had. Maar dit resultaat weerspiegelt niet echt de wedstrijd. Ik was heel blij dat ik me had weten te kwalificeren en verheugde me op dit duel. Tegen Hantuchova wilde ik het spel bepalen, maar dat lukte geen moment. En als ik dat niet kan, wordt het moeilijk. Ik heb nog veel te leren. Mijn voetenwerk en mijn service moeten beter worden. Ik moet constanter worden en soms heb je ook een beetje geluk nodig. Eigenlijk moet overal nog aan worden gesleuteld, maar toch kijk ik tevreden op dit toernooi terug."

Fris stapte ze van de baan, want Mischa Krajicek gaf na afloop aan dat ze zich niet tot het uiterste had hoeven in te spannen. Dat is uiteraard inherent aan de oorwassing die zij kreeg. De weg naar de top kent voor eenieder obstakels. Het is aan MichaŽlla Krajicek om deze wedstrijd zo snel mogelijk uit haar systeem te verwijderen. Roland Garros 2005 was nu van wel heel korte duur voor de enige tennisspeelster die zich in Nederland vooralsnog aan de poort heeft gemeld. Door haar resultaten in de kwalificatie komt zij vermoedelijk in de top-100 en het is intussen heel wat jaren geleden dat daarin een Nederlandse figureerde. Bovendien is zij pas 16 jaar.

"Er staan maar twee van mijn leeftijdgenoten op de wereldranglijst. Dus wat dat betreft, lig ik aardig op koers. Ach, we gaan weer vrolijk verder en ik ga me nu concentreren op de Ordina Open in Rosmalen. Als ik daar maar niet flauwval."

Na die laatste opmerking schoot Mischa Krajicek in de lach, omdat haar dat eerder gebeurde op de grasbanen van het Autotron. Het uithuilen was op dat moment volledig achter de rug.

Aanverwante artikelen:
Debuterende Krajicek onderuit tegen Hantuchova  23 mei 2005
Nog even geduld alstublieft  23 mei 2005
Krajicek weet dat ze nog heel wat te leren heeft  23 mei 2005
De kleine Krajicek moet nog veel leren  23 mei 2005
Ten onder aan zenuwen  23 mei 2005